macheta-alea-41x20cmsAproximativ 2500 de vizitatori au trecut pragul celei de-a doua ediții a Târgului ALEA, dedicat surselor regenerabile de energie şi soluţiilor de eficienţă. Târgul s-a bucurat de succes în rândul cetăţenilor preocupaţi de soluţii energetice alternative şi de idei privind reducerea consumurilor de energie.

Ediţia din acest an a reprezentat o dezvoltare a conceptului de anul trecut. Dacă la prima ediţie, albaiulienii au putut vedea foarte multe panouri fotovoltaice, panouri solare, mici aplicaţii eoliene şi pompe de căldură, anul acesta expoziţia s-a diversificat şi mai mult. Au fost aduse agregate pentru microhidroentrale şi chiar un stâlp de iluminat public independent energetic, bazat în exclusivitate pe energia solară, instalaţie care de altfel a fost folosită seara pentru demonstraţie.

Principala noutate a târgului a reprezentat-o însă standul inventatorilor. Pentru prima dată la Alba Iulia a fost organizat un mic salon al invenţiilor dedicate domeniului energiilor regenerabile şi al eficienţei energetice. Printre expozanţi s-a aflat şi cel mai cunoscut inventator din România, Iustin Capră, autor a peste 100 de invenţii şi colaborator, în anii `70, al lui Henri Coandă.

Acesta a prezentat un mijloc de locomoţie asemănător unei triciclete, construit special pentru oraşele mari, care consumă energie în valoare de un leu la 100 de kilometri parcurşi. Dacă invenţia ar fi folosită la scară largă, oraşele mari ar rezolva nu doar problema poluării ci şi pe aceea a spaţiilor de parcare şi a fluenţei traficului.

Târgul a fost structurat pe două zile şi, pe lângă vizitarea standurilor inedite, participanţii au avut parte de mai multe surprize: o tombolă cu premii importante (la care premiile cele mai importante au constat într-o instalaţie de climatizare ecologică, un boiler economic şi multe alte surprize), demonstraţii practice, consultanţă privind reducerea consumurilor în propria locuinţă.

În cadrul târgului a fost organizat un seminar dedicat eficienţei energetice în sectorul privat. Scopul seminarului a fost prezentarea unor soluţii tehnice de eficientizare a consumurilor energetice, informarea participanţilor asupra unor programe de finanţare pentru proiecte de eficienţă energetică, prezentarea unor proiecte de succes în domeniul eficienţei energetice.

Au participat la seminar 33 de persoane, reprezentanţi ai unor companii din judeţ, reprezentanţi ai unor firme de consultanţă, reprezetanţi ai unor companii din judeţe învecinate, precum şi din cadrul firmelor prezente la târgul ALEA 2009.

De asemenea, pe durata târgului a fost organizat şi un concurs de desene destinat copiilor de grădiniţă şi din clasele primare sub numele ”Salvează planeta!”(click pentru deseneşi câştigători).

Cele mai bune desene au fost alese de un juriu format din profesori de desen şi au fost premiate cu premii importante: biciclete, cărţi, jucării solare, baloane şi multe alte surprize. În concurs s-au înscris câteva sute de copii de la şcolile şi grădiniţele din Alba Iulia.

Partenerii ALEA în cadrul acestui eveniment au fost: Consiliul Local Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Serviciul Turism al CJ Alba şi Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan”. Tombola şi concursurile au fost sponsorizate de către Iakabos Nevada Sibiu, Sevco Instalaţii Alba Iulia, Hydro Engineering, Revosolar, Carpat Energy şi ViaNet.