mayors_in_actions_ro

Uniunea Europeană conduce în momentul de faţă lupta globală împotriva schimbărilor climatice, aceasta fiind o prioritate principală. Obiectivele ambiţioase ale acesteia sunt cuprinse în iniţiativa Pachetul de măsuri al UE privind clima şi energia din surse regenerabile , prin care statele membre se angajează să-şi atenueze emisiile de CO2 cu cel puţin 20% până în 2020.

„Convenţia Primarilor” este un angajament luat de primarii din mai mult de 2000 de oraşe şi municipii (de la cele mai mari- vezi Paris, Londra, Berlin- la cele mai mici) din întreaga Europă, uniţi într-o formidabilă reţea, că vor realiza reducerea poluării (în termenii cantităţii de emisii de CO2) în teritoriul fiecarui oraş cu mai mult de 20% până în 2020.

Orasele semnatare au de stabilit, în interval de un an de la semnarea Convenţiei, a unui „Plan de acţiune pentru energie sustenabilă”- Sustainable Energy Action Plan, care să cuprindă un set de măsuri de reducere a emisiilor de CO2 în toate domeniile mediului urban (construcţii publice, locuinţe, transport, servicii publice de iluminat, gestiune a deşeurilor, spaţii verzi); apoi, la interval de 2, ani se fac raportări de progres în realizarea măsurilor din „Planul de acţiune”, catre Comisia Europeană.

Din judeţul Alba au semnat „Convenţia Primarilor” municipiile Alba Iulia şi Aiud.

Agenţia Locală a Energiei Alba a semnat acorduri de parteneriat cu cele două municipii pentru:

  • Furnizarea de consultanţă în domeniul eficienţei energetice;
  • Oferirea de sprijin în întocmirea Planului de Acţiune privind energia durabilă;
  • Oferirea de sprijin în implementarea Planului de Acţiune privind energia durabilă;
  • Oferirea de sprijin în procesul identificării de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor de energie durabilă;
  • Participarea, după caz,  la evenimentele organizate de municipii cu ocazia Zilelor Municipale ale Energiei Inteligente;
  • Implicarea în acţiunile de conştientizare a publicul larg, promovate de municipiul Aiud privind obiectivele asumate în domeniul energiei durabile.

Faceți click aici pentru a vedea semnatarii CoM sprijiniți de ALEA