© ALEA

Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), partener în proiectul european CEESEN-BENDER (cofinanțat prin programul LIFE), a semnat în 2025, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia mai multe scrisori de angajament cu 9 asociații de proprietari pentru susținerea renovării energetice a blocurilor de locuințe colective din Alba Iulia, construite în perioada regimului comunist.


Alocarea finanțărilor pentru renovarea blocurilor de locuințe ar trebui să fie fie realizată inclusiv pe baza unor criterii care includ riscul de sărăcie energetică la nivelul locatarilor, condițiile de locuire și situațiile speciale în care peroanele singure sau familiile rezidente sunt afectate de boli cronice, mobilitate redusă și alte condiții medicale, persoane pentru care starea constructivă a clădirii face diferența. Un număr important de locatari cu mobilitate redusă din blocurile cu 4 etaje din Alba Iulia care nu sunt dotate cu ascensoare, devin captivi în propriile apartamente, odată cu înaintarea în vârstă și accentuarea acestor probleme de mobilitate.

Cazul Blocului 46 CĂMIN

Foto 2024 Bloc 46 Cămin © ALEA

Situat în cartierul albaiulian Ampoi I, pe Strada Livezii nr. 46 lângă supermaket-ul Penny, Blocul 46 CĂMIN a fost construit în anul 1979 și nu a beneficiat până în prezent de nici o lucrare de renovare termică majoră, fiind o construcțe tipică – parter + 4 niveluri fără balcoane și având 92 de locuințe (23 pe nivel) cu o suprafață de 21 metri pătrați utili. În cca 20% din aceste spații, locuiesc familii formate din 2, 3 sau chiar 4 persoane – caz în care rezultă o suprafață de cca 5 metri pătrați/locatar, iar în cca 50% din aceste spații locuiesc persoane singure din care cca 40% sunt pensionari. (date Asociația de proprietari Livezii din Alba Iulia).

Mulți dintre locatarii blocului se află în situații financiare dificile, iar alții se confrută cu probleme de sănătate – boli cronice. În urma sondajelor derulate de către ALEA și Asociația ProUniversitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la nivelul proiectului LIFE CEESEN-BENDER a rezultat că în mai multe gospodării din această clădire se remarcă fenomenul de sărăcie energetică, însemnând lipsa banilor pentru plata facturilor la energie electrică, gaze și alte utilități taxate prin Asociația de proprietari Livezii. Aceste efecte vin pe fondul inflației și a creșterii accelerate a costului vieții din ultimii ani (scumpirea produselor alimentare, a tratamentelor dar și a altor servicii).


Deficiențele de ordin constructiv de la nivelul Blocului 46 Cămin sunt în măsură să afecteze sănătatea și siguranța locatarilor:

  • infilrațiile de apă și prezența igrasiei la nivelurile superioare crează medii de locuire friguroase iarna și cu umezeală ridicată vara, neprielnice pentru locatarii de la nivelurile superioare;
  • lipsa anvelopei termice la nivelul clădirii extremizează condițiile din micile locuințe de 21 metri pătrați, astfel, atât în sezonul rece dar cât și în sezonul cald apar situații nefavorabile generate de temperaturile exterioare dată fiind incapacitatea clădirii de a conserva, respectiv reține căldura, dar și formarea umidiății și a mucegaiului pe fondul transpirației zidurilor – fenomen accentuat de diferențele mari de temperatură zi-noapte;
  • lipsa spațiilor verzi din jurul blocului: clădirea este situată înt-un aplasament care facilitează poluarea fonică, formarea insulei de căldură urbană și deplasarea poluanților din aer generați de traficul rutier. Poluarea locală a aerului în zona blocului a crescut în ultimii ani din cel puțin două motive: modificarea fluxurilor de trafic prin creșterea timpilor de staționare cu motorul pornit și accelerare a autovehiculelor, la semaforul din proximitate, respectiv creșterea semnificativă a suprafeței spațiilor destinate parcării autovehiculelor în scopuri comerciale de unde acestea intă și ies frecvent, crescând totodată și nivelul de poluare al aerului;
  • măsurătorile de calitate a aerului efecuate în interiorul locuințelor cu dispozitive ALEA HomeMonitor, arată concentrații ale dioxidului de carbon care depășesc frecvent valorea de 5000 ppm în sezonul rece (max. acceptabil între 1000 – 2000 ppm) într-o locuință de 21 mp cu 4 perosane (2 copii), ca rezultat al lipsei unui sistem de ventilație mecanică la nivelul clădirii, în condițiile unor spații de locuit cu volume relativ mici, unde compromisul făcut de locatari în sezonul rece este între a avea un aer mai proaspăt și a plăti facturi mai mari pentru încălzirea locuinței;
  • desprinderile de material de pe fațada clădirii genrează riscuri pentru locatari dar și pentru autovehiculele parcate lângă bloc;

Igrasie Etajul 2 Bloc 46 Cămin © ALEA


© ALEA

Lipsa spațiilor dedicate în proximitatea clădirii pentru organizarea întâlnirilor cu membrii asociațiilor de proprietari duc la organizarea întrunirilor afară, cum a fost cazul întâlnirii care a avut loc în seara zilei de 13.03.2025 în cadrul căreia reprezentantul ALEA a transmis locatarilor prezenți, informații despre proiectele de creștere a eficienței energetice și anvelopare a blocurilor aflate în derulare la nivel local și despre dificultățile și etapele din procesul de indentificare a finanțării și execuției acestor lucrări.

În anul 2024 reprezentanții ALEA au efectuat mai multe deplasări la fața locului pentru activitățile specifice prevăzute în proiectul LIFE CEESEN-BENDER, fotografierea locației, discuții cu reprezntanții Asociației de propretari Livezii și cu locatarii, culegerea de date privind starea clădirii și profilul de locuire, inclusiv instalarea în 2 locuințe, cu acordul locatarilor a dispozitivelor de monitorizare contnuă a calității aerului ALEA HomeMonitor și monitorizarea rezultatelor. Aceste activități vor continua și pe parcusul acestui an.


ALEA elaborează în anul 2025 foi de parcurs pentru 6 blocuri de locuințe din Alba Iulia, printre care și pentru Blocul 46 Cămin, care vor cuprinde scenari de renovare ce vor viza, odată cu creșterea eficienței energetice a acestor clădiri și creșterea calității vieții pentru locatari. În acest scop ALEA împreună cu partenerii de la nivel local dar și de la nivel european din cadrul proiectului LIFE CEESEN-BENDER derulează o serie de activități care să susțină un proces mai bun de selecție în vederea renovării și de soluții și tehnologii implementante în cadrul renovării acesor clădiri cum ar fi echipamente pentru producerea energiei din surse regenerabile.


Detalii proiect CEESEN-BENDERDevino membru CEESEN