Elaborarea acțiunilor de intervenție pentru combaterea sărăciei energetice în cartierele cu blocuri de locuințe. Proiect cofinanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene


Coordonator:

Societatea pentru Proiectarea Dezvoltării Durabile – DOOR (Croația)

Parteneri:

Universitatea din Tartu (Estonia)
Agenția Locală de Energie din Spodnje Podravje (Slovenia)
Agenția Locală a Energiei Alba (România)
Alianța pentru Climă (Germania)
Agenția de Energiei din Medimurje (Croația)
Agenția de Energiei din Mazovia (Polonia)
Agenția Regională de Energie din Tartu (Estonia)
Municipiul Alba Iulia (România)
Rețeaua pentru Energie Durabilă din Europa Centrală și de Est


Durata proiectului: 36 luni (începând cu 1 septembrie 2023)
Website-ul CEESENDetalii despre CEESEN-BENDER


Obiectivele principale ale proiectului:

Sprijinirea proprietarilor si a chiriașilor care locuiesc in blocuri de locuințe (în special cele construite în perioada comunistă), aflați în situația de consumatori vulnerabili și afectați de sărăcia eneregtică și creșterea capacității acestora în procesul de renovare, prin identificarea principalelor obstacole și crearea unor servicii de sprijin de încredere care includ proprietari de apartamente, asociații de proprietari și administratori ai blocurilor de locuințe (municipalități).

CEESEN-BENDER va derula activiățile de sprijin în 5 țări din Europa Centrală și de Est: Croația, Slovenia, Estonia, Polonia și România unde exsită multe clădiri de apartamente ineficinte energetic din perioada comunstă. Vor fi create astfel 5 zone pilot.

Rezultate așteptate ale proiectului:

Concret proiectul pe de o parte va ajuta proprietarii de apartamente, asociațiile acestora și administratorii de clădiri în renovarea clădirilor prin furnizarea unor servicii de asistență de încredere iar pe de altă parte va crea și furniza instrumente specifice pentru a ajuta municipalitățile și proprietarii mari de fonduri de locuințe în accelerarea procesului de renovare a blocurilor de locuințe. De asemenea va sprijini municipalitățile în procesul de identificare în mod eficient a gospodăriilor sărace energetic și în implementarea schemelor pentru reducerea sărăciei energetice în blocurile de locuințe.

Proiectul va crea pentru cele 5 zone pilot, cel puțin 30 de foi de parcurs la nivel de clădire conținând detalii pentru renovări, care vizează cel puțin 1.500 de apartamente. Totodată proiectul va forma o rețea de cel putin 30 de profesionisti din domeniul energiei pregătiți în consultarea grupurilor ţintă. Vor fi instruiți cel puțin 3.500 de proprietari de apartaente și administratori de blocuri cu privire la aspecte legale, aspectele financiare, tehnice și de altă natură ale renovărilor energetice și va pleda pentru modificări ale cerințelor de reglementare.


Activități și publicații:

26.09.2023 • Întâlnirea de lansare a proiectului CEESEN-BENDER


Devino membru CEESEN