Clădirea cu Consum Energetic Aproape de Zero

Nearly Zero Energy Building – NZEB – reprezintă o clădire care are o performanță energetică foarte ridicată, determinată în concordanță cu Anexa I referitoare la Directiva Performanța Energetică a Clădirilor 2010/31/UE (revizuită) – EPBD. Nivelul foarte scăzut sau aproape de zero de energie necesară ar trebui să fie acoperit în foarte mare măsură cu energie din surse regenerabile, inclusiv energie regenerabilă produsă la fața locului sau în apropiere (vezi definițiile de la sfârșitul acestui raport).

Directiva (EPDB) definește NZEB ca pe o clădire care are o performanță energetică foarte ridicată și necesită calcularea unui indicator de energie primară. În baza definiției Directivei, NZEB este definită tehnic prin clădirea cu consum energetic net zero, care este o clădire ce utilizează 0°kWh/(m²an) energie primară. Urmărind principiul optimizării costurilor din Directivă, definiția clădirii cu consum net de energie aproape de zero este propusă ca și clădirea cu utilizarea energiei primare (la un cost national optim) la un nivel de 0 kWh/(m²an).

Energie sustenabilă pentru comunităţi rurale

logo-fullProiectul SUSTAINCO intenționează să sprijine viziunea europeană ambițioasă în domeniul performanței energetice a clădirilor. SUSTAINCO este coordonat de către Agenția Regională de Energie din Croația de Nord-Vest iar majoritatea membrilor consorțiului sunt printre cele mai cunoscute agenții europene de energie din Austria, Irlanda, Marea Britanie , România și Croația, toate având un palmares de succes și numeroase proiecte finalizate sau în derulare în domeniul clădirilor sustenabile.

SUSTAINCO este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Programului Intelligent Energy Europe (Nr. contract: IEE/11/847) Perioada derulare: 01.04.2012 – 31.03.2015

Principale rezultate vizate:

  • Crearea a unor instrumente – ghiduri atat pentru aspecte tehnice dar si financiare legate de promovarea proiectelor de cladiri cu consum aproape „0” energie;
  • Producerea unui numar de 40 de studii de caz (5 pe fiecare tara) pentru primele proiecte de cladiri NZEB;
  • Realizarea de cursuri de pregatire pentru dezvoltatorii de proiecte de cladiri din 8 tari;
  • Pregatire a 1400 profesionisti in energie;
  • Sprijinira a 50 proiecte de cladiri NZEB care ar urma sa fie lansate;
  • Promovarea Proiectului COM catre mai mult de 1.000.000 de cetateni din zonele rurale

Aveți întrebări despre Clădiri cu consum energetic aproape de zero sau despre proiectul SUSTAINCO