ALEA HomeMonitor este un dispozitiv pentru monitorizarea paramerilor de calitate a aerului din spațiile interioare. Datele privind temperatura, umiditatea relativă și nivelul de dioxid de carbon din spațiul în care este amplasat dispozitivul sunt transmise către ALEA.


ALEA HomeMonitor a fost dezvoltat de ALEA în cadrul proiectului european LIFE CEESEN-BENDER unde, în cadrul unui pachet de lucru, sunt desfășurate activități de monitorizare a calitatății aerului din apartamente din 7 blocuri de locuințe din Alba Iulia, blocuri în care s-a considerat că există riscul apariției / existența fenomenului de sărăcie energetică. Această activitate are ca scop identificarea evoluțiilor privind calitatea aerului, rezultate ca urmare a implementării lucrărilor de reablitare termică (anvelopare) care vor fi / sunt deja efectuate la nivelul acestor clădiri.

Au fost alocate 2-3 dispozitive per bloc în cele 7 blocuri din Alba Iulia vizate de ALEA în cadrul acestui proiect, din care un bloc servește ca bloc de referință reabilitat. Alocarea dispozitivelor s-a realizat în funcție de criterii stabilite la nivelul proiectului precum: mărimea blocurilor, de numărul de scări și de starea anvelopării termice a acestora.


Monitorizarea parametrilor de calitate a aerului se realizează pentru o perioadă de cel puțin un an începând cu luna mai 2024. Dispozitivele ALEA HomeMonitor vor trece automat în proprietatea beneficiarilor (proprietarii apartamentelor selectate) după perioada inițială de monitorizare de minim 365 de zile de la data punerii în funcțiune.

Ghidul de utilizare ALEA HomeMonitor (2024)


Detalii proiect LIFE CEESEN-BENDERDevino membru CEESEN