Pe data de 27 ianuarie 2022, ALEA a organizat cea de-a 5-a întâlnire regională a părților interesate din România în format online. La eveniment au fost prezenți 13 participanți, în principal reprezentanți ai universităților și centrelor de cercetare, dar și din partea autorităților din Regiunea de Dezvoltare Centru. Atelierul a avut 2 obiective principale, pe de o parte să informeze participanții cu privire la progresul proiectului S3UNICA iar pe de altă parte să prezinte stadiul elaborării Planului de acțiuni S3UNICA din România.


ALEA a deschis evenimentul cu o scurtă introducere asupra stadiului general al implementării proiectului cu accent pe rezultatele obținute; sesiunea de prezentare a continuat cu intervenția domnului Leț Dorin, reprezentant al Universității Valahia din Târgoviște, care a prezentat rezultatele SRI pe una dintre clădirile campusului rezultate obținute în urma aplicării instrumentului de autoanaliză (SAT) dezvoltat în cadrul proiectului S3UNICA. A fost, de asemenea, o oportunitate pentru universitate de a detalia tehnologiile SMART și alte măsuri eficiente energetic prezente în clădirile campusului universitar din Târgoviște.

Noul cadru de planificare strategică la nivelul Regiunii Centru a fost apoi prezentat cu informații atât legate de ariile strategice ale Planului de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, cât și privitoare la posibilități de finanțare din prioritățile POR Centru 2021-2027.

A urmat prezentarea unui caz de bună practică susținută de ENTREC – Centrul de Cercetare pentru Tranziția Energetică Cluj Napoca și anume un proiect inovator de soluții de eficiență energetică care este în curs de implementare pe clădirea Bazinului Olimpic din Alba Iulia; proiectul are ca sursă de inspirație un caz de bună practică prezentat într-unul dintre evenimentele de schimb de experiență interregional ale proiectului S3UNICA.

La finalul sesiunii de prezentări s-a trecut în revistă stadiul elaborării Planului de acțiuni S3UNICA oferind detalii despre măsurile identificate și incluse în acest plan. În încheierea întâlnirii, în cadrul sesiunii de discuții, participanții s-au angajat într-o sesiune de întrebări și răspunsuri în care au realizat un important schimb de idei despre proiectele lor viitoare și au propus oportunități de colaborare viitoare între instituțiile pe care le reprezintă.


Agenda workshopDetalii proiect S3UNICA