În data de 30.06.2020 a avut loc al doilea Workshop Regional, organizat sub forma unui webinar de către Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA, eveniment destinat părților implicate în proiectul S3UNICA și altor actori din domeniul eficienței energetice. Evenimentul a fost organizat online datorită contextului provocat de apariția pandemiei COVID 19.


În cadrul workshop-ului au fost prezentate 2 cazuri de bună practică identificate de către Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Valahia din Târgoviște – părți implicate ale proiectului. Aceste prezentări au fost legate de implementarea unor soluții de EE și utilizare RES în campusurile universitare din Cluj Napoca și Târgoviște. Cazurile prezentate vor fi analizate și propuse pentru a fi incluse în Catalogul exemplelor de bune practici al proiectului S3UNICA.

Punctul principal al întâlnirii a fost analiza instrumentului de autoevaluare al părților interesate elaborat de partenerii S3UNICA, instrument menit să identifice punctele tari și punctele slabe întâlnite pe tot parcursul ciclului de inovare și, de asemenea, cele legate de cadrul politic și de performanța tehnică și financiară.

La final, reprezentatul ADR Centru a prezentat situația actuală a finanțărilor europene în ceea ce privește lucrările de eficiență energetică ale clădirilor publice, de asemenea detaliind axele prioritate destinate eficienței energetice pentru universități.

Workshop-ul a reprezentat și o ocazie prin care participanții au fost informați despre stadiul activităților proiectului S3UNICA, rezultatele atinse dar și schimbările care au avut loc și vor continua să aibă loc în contextului pandemiei COVID 19.

La workshop au participat în jur de 15 participanți – părți implicate din domeniul eficienței energetice din campusuri universitare și clădiri publice, dovedind astfel interesul ridicat din acest domeniu. Au fost prezenți reprezentanți ai principalelor universități din regiunea de dezvoltare Centru: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea Transilvania din Brașov, dar au fost prezenți și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca, Universității Vasile Alecsandri din Bacău și Universității Valahia din Târgoviște. Workshop-ul s-a bucurat și de prezența reprezentanților ADR Centru, ai Consiliului Județean Alba, ai primăriilor Alba Iulia și Sebeș.


Participanții au subliniat disponibilitatea lor pentru realizarea următoarelor schimburi de experiență și tehnologii inovatoare care să răspundă provocărilor puse în sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.

Detalii proiect S3UNICA