În data de 06.07.2021 a avut loc al 4-lea Workshop Regional al proiectului S3UNICA – „Specializare inteligentă pentru campusuri universitare” – Eveniment de succes dedicat eficienței energetice în campusuri universitare, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA în format online.


Evenimentul a fost destinat părților implicate în proiect în special universităților și autorităților regionale implicate în acest domeniu. Workshop-ul a urmărit determinarea implicării active a acestora pentru atingerea scopului proiectului și anume îmbunătățirea politicilor regionale (în România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru), implementarea eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.


Întâlnirea a fost deschisă de ALEA oferind informații despre noutățile privind derularea proiectului, apoi reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a oferit o prezentare despre noul cadru de planificare strategică la nivelul Regiunii de Dezvoltare Regională Centru. Acesta a detaliat domeniile strategice ale Planului de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și apoi a oferit informații despre finanțările din prioritățile POR Centru 2021-2027.

Reprezentanții universităților prezenți au subliniat importanța diversificării surselor de finanțare pe acest domeniu și includerea campusurilor universitare ca beneficiari eligibili în finanțarea lucrărilor de eficiență energetică.

Au fost prezentate cazuri de bună practică legate de creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) în campusurile universitare din două universități care au în curs de implementare aplicații legate de eficiența energetică în clădirile din campusurilor lor.

Participanții au apreciat inițiativele din domeniu și au răspuns pozitiv în privința posibilelor colaborări în cadrul proiectului S3UNICA abordând teme legate de sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.


Detalii proiect S3UNICA