În cadrul proiectului S3UNICA a fost organizat pe 17 iunie 2020, primul schimb virtual de experiență în Karelia de Sud. Partenerii S3UNICA ar fi trebuit să se întâlnească la sfârșitul lunii mai în Finlanda pentru primul schimb de experiență, dar, datorită situației impuse de apariția pandemiei COVID-19, Consiliul Regional al Kareliei de Sud și Universitatea LUT au trebuit să reinventeze schimbul de experiență și să-l organizeze într-un format online.

În timpul schimbului de experiență, partenerii proiectului împreună cu părțile interesate, au descoperit exemple de bune practici din Finlanda în domeniul soluțiilor de energie inteligentă, cum ar fi Rețeaua Greenreality, orașele Lappeenranta și Imatra precum și Soletair Power Solution.


Evenimentul a fost deschis de Satu Sikanen, directorul dezvoltării regionale a Consiliului regional al Kareliei de Sud, care a prezentat regiunea și obiectivele sale de dezvoltare. Cele mai bune practici regionale introduse în schimbul de experiență virtual au inclus: evaluările LUT Green Campus și SRI, mediul de rețea Greenreality și PPP-ul energetic, proiectul centralei virtuale City of Lappeenranta, neutralitatea din punct de vederea emisiilor de carbon a orașului Imatra, condusă de o nouă centrală bio-termică și o inițiativă inovatoare privind captarea CO2 și stocareaacestuia, ca o afacere energetică dezvoltată de startup Soletair Power.

Mai multe despre specializarea inteligentă în Karelia de Sud