Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA) a fost lansată oficial în data de 16 aprilie 2008, la sediul Consiliului Judeţean Alba. La eveniment au fost prezenţi cei mai mulţi dintre colaboratorii noii agenţii, parteneri,asociaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Invitaţii au avut ocazia să vadă şi sediul în care îşi desfăşară activitatea ALEA,situat în Alba Iulia pe Strada Trandafirilor într-o clădire renovată,pusă la dispoziţie de Consiliul Judeţean Alba.

În cadrul evenimentului au fost prezentate informaţii privind constituirea, statutul şi obiectivele agenţiei nou înfiinţate; participanţii şi-au exprimat aşteptările privind rezultatele activităţii ALEA, mulţi dintre ei declarându-şi disponibilitatea pentru o colaborare amplă cu noua asociaţie.

„Dezvoltarea durabilă este direct legată modul de gestionare a resurselor energetice pe termen mediu şi lung. Noi cei care ne ocupăm de strategii concrete de dezvoltare, simţim o triplă presiune din acest punct de vedere:impactul asupra mediului, creşterea explozivă a preţurilor combustibililor clasici, şi siguranţa alimentării cu energie. Din acest motiv, Consiliul judeţean Alba a promovat o agenţie care să se ocupe tocmai de aceste lucruri” a afirmat în acest context preşedintele ALEA, Ion Dumitrel.