fro20

O delegaţie a Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA) a participat în perioada 11-15 iunie 2008 la startul oficial al unui consorţiu format din 3 agenţii partenere: ALEM – La Manche (Franţa), ALEA – Alba(România), EAI – Ios (Grecia) care îşi propun să aplice împreună politicile energetice ale Uniunii Europene. Este vorba despre un proiect finanţat de Uniunea Europeană în parteneriat cu autorităţile locale din cele trei regiuni europene amintite.

Scopul principal al întâlnirii de lucru între cele trei agenţii şi ofiţerul de proiect din partea Comisiei Europene a fost acela de a a analiza stadiul în care se află fiecare agenţie precum şi modul de colaborare şi comunicare în cadrul parteneriatului.

Pe lângă aceasta, delegaţia din Alba a participat la inaugurarea clădirii ”Centrului de Întreţinere rutieră” din Saint Lô, având acoperişul dotat cu panouri fotovoltaice,debutul construcţiei primei clădiri a Ecositului Fleurion (un spaţiu demonstrativ pentru aplicaţii de eficienţă energetică şi de utilizare a energiei din surse regenerabile) şi la inaugurarea unei ferme agricole experimentale ”La Blanche Maison” – Pont-Hébert – cu prezentarea unor aplicaţii energetice (biomasă, biocombustibil, uscare solară a paielor, etc). Evenimentele au fost cuprinse în cadrul Festivalului ”PlanetaManche” care vizează dezvoltarea durabilă a departamentului La Mache cu care judeţul Alba este înfrăţit.

ALEA reprezintă materializarea unui proiect amplu aplicat de Consiliul Judeţean Alba în cooperare cu Departamentul La Manche (Franţa) şi municipalitatea Ios (Grecia). Estevorba despre o finanţare europeană de 50% din valoarea proiectului pentru crearea a câte unei agenţii locale care să se ocupe cu problemele legate de eficienţa energetică şi promovarea energiei din surse regenerabile.