Agenţia Locală a Energiei Alba împreună cu Consiliul Judeţean Alba au început discuţiile cu Societatea Germană de Cooperare Tehnică (GTZ) pentru găsirea unui investitor străin care să construiască în judeţ un parc eolian de dimensiuni medii.

Reprezentanţii CJ Alba şi cei ai ALEA s-au întâlnit săptămâna trecută, la Hanovra (Germania), cu directorului uneia dintre cele mai mari companii din lume în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecte legate de energia eoliană, care s-a arătat dispus să vină la Alba alături de un reprezentant al GTZ pentru a evalua condiţiile tehnice (starea reţelei, infrastructură, poziţii). Această firmă, de fapt un joint venture între două mari companii, are deja două proiecte în dezvoltare şi în România (Dobrogea).

Vizita delegaţiei judeţului Alba a cuprins de asemenea o vizită la WindGuard – Varel, o societate orientată către servicii în domeniul energiei eoliene (operare în parcuri eoliene, coordonare de proiect, măsurători ale turbinelor eoliene, cercetare şi consultanţă, cursuri de training, proiecte internaţionale), precum şi o vizită la sediul Administraţiei regiunii Hanovra unde au fost prezentate concret aspecte ale planificării spaţiale a parcurilor eoliene, standardele la care trebuie să se ridice asemenea construcţii şi modul în care se autorizează (mult mai simplu decât în România).

Delegaţia a mai vizitat un şantier al societăţii Windwarts Energie GmbH din Hanovra, unde se montează în prezent 5 turbine eoliene de câte 2 MW şi unde au fost oferite explicaţii privind dezvoltarea unui proiect de parc eolian începând de la alegerea locaţiei până la punerea lui în funcţiune.

În Germania, energia eoliană este o poveste de succes: în anul 2006, această ţară avea 20.622 Megawaţi putere instalată, de două ori mai mult decât Statele Unite, de nouă ori mai mult decât China şi de aproximativ 13 ori decât Franţa. Totodată, Germania deţinea aproape 28% din cota mondială de energie produsă de vânt. Acest lucru nu este întâmplător. De mai bine de 16 ani, autorităţile germane au o politică foarte precisă de promovare a acestui tip de energie. În 1991 a fost adoptat primul document legat de industria eoliană. În 1997, prin schimbarea codului federal al construcţiilor, turbinele de vânt au fost considerate proiecte de construcţii privilegiate. Un an mai târziu, Germania a adoptat încă un act care garantează prioritatea surselor de energie regenerabilă. În prezent, legislaţia este foarte favorabilă: un producător de energie eoliană din Germania are siguranţa că va vinde toată energia pe care o produce la un preţ minim care îi va permite să îşi amortizeze investiţia.