- Dotaţi-vă caloriferele cu robinete termostatice clasice sau inteligente (conectate la internet), pentru a adapta temperatura interioară la destinaţia încăperilor şi la programul fiecărei familii; puteţi obţine astfel o reducere a consumului de 10 – 15%.
- Nu acoperiţi caloriferele şi robinetele termostatice cu draperii, alte materiale textile sau piese de mobilier .
- Pentru a asigura circulaţia corectă a aerului în încăpere, nu aşezaţi mobilier la distanţe mici de calorifere.
- Reducerea temperaturii reglate la termostatul de ambient cu 1 grad Celsius echivalează cu o economie de energie termică de cca. 6%.
- Reglaţi termostatul de ambient la o temperatură inferioară pe timpul nopţii sau în timpul zilei când nu este nimeni acasă; este o bună metoda pentru economisirea energiei.
- Aerisiţi caloriferele dacă constataţi că se încălzesc neuniform sau dacă fac zgomot. Desfaceţi capătul de aerisire al caloriferului şi lăsaţi să iasă aerul până începe să curgă apa.
- În timpul iernii, deschideţi ferestrele pentru aerisire numai pentru scurt timp. Utilizați un senzor de CO2 pentru a aerisi corect. In interiorul locuinței este recomandat să aveți un nivel de CO2 sub 2.000 ppm în timpul iernii, iar când aerisiți asigurați-vă ca nivelul de CO2 a scăzut la un nivel de sub 1.000 ppm înainte să închideți ferestrele.
- Opriți instalația de încălzirepe durata aerisirii locuinței pentru a evita risipa de energie și costuri inutile.
- Plasarea unor folii reflectorizante în spatele caloriferelor poate reduce consumul de energie termică cu până la 5%.
Trecerea de la gaz la energie electrică pentru a găti mai eficient, curat și sigur:
- Evitați utilizarea aparatelor de gătit pe gaz metan în interiorul locuințelor. Utilizați în schimb tehnologii curate care utilizează energie electrică precum plite cu inducție sau electrice, cuptoare electrice și cu microunde, fierbătoare, fripteuze cu aer cald, etc.
- Căldra provenită de la flăcăra unui aragaz se va risipi în locuință, doar o parte va încălzi recipientul de gătit.
- Flacăra deschisă a unui aragaz crește semnificativ riscul de incendiu în locuință, precum și riscul de explozie în urma unor scăpări de gaz, inclusiv prin stingerea accidentală a flăcării.
- Flacăra deschisă a unui aragaz degajă în locuință compuși chimici toxici pentru oameni, de natură să genereze sau să agraveze boli ale aparatului respirator, intoxicații și alte probleme de sănătate (dioxid de azot, dioxid și monoxid de carbon).
- În scopul debranșării aragazului de la instalația de gaz din locuință în condiții de siguranță, adresați-vă unui instalator calificat și autorizat.
- După scoaterea din uz, predați mașina de gătit pe gaz către un serviciu de colectare a aparatelor electocasnice în vederea reciclării.
Înaintea sezonului rece faceţi o verificare a întregii instalaţii de încălzire (și revizie dacă se impune):
- Identificaţi şi eliminaţi eventualele pierderi de agent termic din circuitul de încălzire;
- Verificaţi presiunea apei din circuitul de încălzire; când constataţi presiuni scăzute, mai întâi depistaţi şi eliminaţi eventualele pierderi de apă din instalație, apoi readuceţi presiunea la valoarea recomandată pentru tipul de centrală termică utilizată.
- Verificaţi funcţionarea corectă a termostatului de ambient; este de dorit utilizarea unui model electronic care permite alegerea unor cicluri de încălzire speciale pentru noapte-zi, zile lucrătoare-weekend;
- Verificaţi tirajul coşului de fum al centralei şi curăţaţi-l dacă este cazul, cu ajutorul unui instalator calificat;
- Dacă observați coduri de eroare pe centrala termică sau o flacără anormală la aragaz, cu ajutorul unui instalator calificat și autorizat, verificaţi intalația de gaz, iar dacă se constată abateri, instalatorul va regla presiunea gazului metan la valoarea indicată în specificațiile centralei sau va face alte intervenții, după caz.
- Verificați funcționarea corectă a senzorului de gaz metan, respectiv a senzorului de monoxid de carbon, în funcție de tipul instalației de încălzire utilizat.
Ghidul gazelor pentru admisitratorii de bloc și nu numai • AEI