Agenţia Locală a Energiei Alba, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba a lansat un concurs destinat elevilor tuturor şcolilor generale din municipiul Alba Iulia.
Este vorba despre o campanie de strângere de materiale reciclabile din hârtie/carton care se va desfăşura pe parcursul lunii aprilie organizată sub forma unei competiţii între clase.
Campania se va desfăşura pe două nivele: ciclul primar şi gimnaziu iar clasa care va strânge cantitatea cea mai mare de hârtie va câştiga marele premiu: o eco-excursie într-un loc (deocamdată) surpriză în care elevii vor avea ocazia să vadă cu proprii ochi aplicaţii ale energiilor regenerabile (hidrocentrale).
Importanţa reciclării hârtiei:
Pentru fabricarea unei tone de hârtie, se folosesc între 2 şi 3,5 tone de lemn, fiind tăiaţi aproximativ 20 de copaci.
- În anul 2003, în România, s-au produs 260.000 t de celuloză şi 457.000 t de hârtie, ceea ce înseamnă că au fost tăiaţi în jur de 9.000.000 arbori, care puteau fi salvaţi prin reciclarea a aproximativ 450.000 t hârtie.
- 40% din deşeurile aruncate de oameni anual sunt reprezentate numai de hârtie.
- Prin reciclarea unei tone de hârtie, sunt salvaţi 17 copaci.
- Prin reciclarea unei tone de hârtie se economisesc 30.000 l apă, se foloseşte între 28 şi 80 % mai puţină energie electrică faţă de fabricarea hârtiei obişnuite şi se reduce poluarea aerului cu 95%.
- Fiecare tonă de hârtie recuperată eliberează aproximativ 2,5 m3 din spaţiul destinat depozitării deşeurilor.
- În Statele Unite ale Americii, hârtia aruncată anual ar putea asigura căldură pentru 5 milioane de locuinţe timp de 200 de ani.
- Din punct de vedere al poluării mediului înconjurător şi al consumului de energie, hârtia reciclată este mai avantajoasă decât hârtia obişnuită.
Reciclarea e un procedeu foarte eficient pentru că emite mai puţin CO2 decât prin arderea deşeurilor, consumă mai puţina apă decât pentru fabricarea hârtiei direct din celuloză, consumă mai puţină energie electrică şi mai puţine materii prime (copaci pentru hârtie).
Considerăm utilizarea hârtiei un lucru atât de normal, încât uităm ce presupune aceasta: tăierea unui copac, extragerea celulozei, producerea hârtiei, folosirea şi aruncarea acesteia, tăierea unui alt copac pentru producerea unei alte cantităţi de hârtie după ce o aruncăm pe cea dinainte. Însă ignorăm o etapă esenţială: reciclarea hârtiei şi salvarea copacilor.
În urma activităţilor umane rezultă o cantitate enormă de deşeuri, din care 40% sunt doar deşeuri de hârtie. Prin deşeu se înţelege orice obiect, produs, material care nu mai este folosit, fiind aruncat. Toată această cantitate de deşeuri de hârtie poate fi reutilizată/reciclată pentru producerea altor produse din hârtie. Atunci de ce să nu o folosim, astfel salvând o parte din pădurile planetei?
Celuloza este substanţa naturală care stă la baza producerii hârtiei. Celuloza este elementul de bază al pereţilor celulelor tuturor plantelor. Toate plantele conţin ţesuturi care, corect procesate, vor produce celuloză. Bumbacul în stare brută conţine aprox. 91% celuloză naturală în cea mai pură formă. Alte surse de fabricare a hârtiei sunt cânepa (77%), lemnul de esenţă moale sau tare (57% până la 65%). Pentru fabricarea unei tone de hârtie obişnuite se folosesc între 2 şi 3,5 tone de lemn, adică sunt tăiaţi în jur de 20 de copaci. Din fibrele de celuloză din lemn, rezultate dintr-un proces de fierbere chimică, se obţine hârtia. Prin reciclarea a unei tone de hârtie sunt salvaţi 17 copaci.
În anul 2003, în România, s-au produs 260.000 t de celuloză şi 457.000 t de hârtie, ceea ce înseamnă că au fost tăiaţi în jur de 9.000.000 arbori, care puteau fi salvaţi prin reciclarea a aproximativ 450.000 t hârtie folosită.
Industria hârtiei reciclate colectează materiale din nenumărate surse (populaţie, companii, industrie etc.), de nenumărate feluri (maculatură, ambalaje), le sortează şi le grupează separat pe diferite tipuri, supunându-le unui proces tehnologic pentru a fi mai uşor de manevrat, transportat, urmând ca acestea să fie făcute pastă de lemn pentru hârtie.