Energia eoliană este o formă convertită de energie solară. Radiația solară încălzește în mod diferit anumite zone ale suprafeței terestre, cel mai sesizabil ziua fata de noapte. Există diferențe între modul de absorbție al radiatei solare pe întinderile de apă față de cele de uscat. Aceste diferențe se vor traduce într-o încălzire diferită a atmosferei. Diferența de temperatură va genera mișcarea maselor de aer iar rezultatul acestei mișcări e vântul. Masa de aer pusă în mișcare conține energie cinetică.


Ce este o instalație eoliană și cum funcționează ea?

eoliana-explicataO instalație eoliană transformă energia cinetică a vântului în energie electrică sau mecanică, formă care poate fi folosită pentru uz practic. Structura unei instalații eoliene este prezentată în continuare:

  1. Fundația 
  2. Turnul 
  3. Nacela
  4. Pala
  5. Hub
  6. Transformator de racord la rețeaua de transport energie electrică

O turbină eoliană modernă are următoarele caracteristici:

  • Putere instalată: 2,3 MW
  • Diametrul rotorului: 80 metri
  • Înălțimea turnului: 105 metri
  • Producție anuală de energie: 6000 MWh, reprezentând consumul anual a aproximativ 2000 locuințe

Costul total al unei asemenea instalații se ridică la 1-1,5 milioane Euro per megawatt instalat. Deci dacă luăm în considerare o turbină de 2,3 MW, costurile totale ale acesteia pot ajunge până la 3,5 milioane Euro. Cantitatea de energie produsă depinde de mai mulți factori. Viteza vântului, împreună cu diametrul rotorului și densitatea aerului în mișcare sunt printre cei mai importanți. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că deși o turbină funcționează aproximativ 90% din timp, ea produce energie proporțional cu 25-40% din puterea instalată. Pentru o turbină de 2,3 MW, producția de energie anuală va fi între 5500 – 7000 MWh.

Constructiv, turbinele eoliene se pot împarți două mari categorii:
turbine cu ax orizontal și turbine cu ax vertical.

Turbinele cu ax orizontal (HAWT – „horizontal-axis wind turbine”) sunt cele mai răspândite, fiind soluția cea mai bună pentru parcurile eoliene de mare putere unde generatoarele au o putere instalată de ordinul megawaţilor. În imaginea de mai sus este prezentată o astfel de turbină.

Turbinele cu ax vertical (VAWT – „vertical-axis wind turbine”) sunt folosite pentru aplicații de putere mult mai mică, având în general o putere de câțiva kilowați. Chiar dacă sunt mai puțin eficiente decât cele cu ax orizontal, acest tip de turbine prezintă anumite avantaje: nu necesită sistem de orientare, preiau curenții de aer din orice direcție (curenți turbionari), întreținerea este simplu de realizat, durată de viață mai mare, etc.

Cum sunt susținute proiectele energetice eoliene?

Prin Legea numărul 220 din 27 octombrie 2008, operatorul de transport și sistem energie electrică emite lunar certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile. Pentru producătorii de energie electrică din energie eoliană se acordă două certificate verzi pentru 1MWh livrat în rețeaua naționala până în 2015 și un certificat verde pentru 1MWh livrat începând cu 2016.

Un certificat verde este reglementat prin lege la o valoare între 27 și 55 Euro în perioada 2008-2014 pentru tranzacționare pe piața contractelor bilaterale a certificatelor verzi.

Resurse suplimentare energie eoliană:


Harta Potențialului Eolian al Județului Alba