alea.ro/EUCF

Municipalitățile, autoritățile locale și entitățile publice locale sunt motorul tranziției europene către energie durabilă


Având un potențial extraordinar de a construi programe cuprinzătoare de investiții durabile, acestea au un rol cheie în unificarea proiectelor mai mici în portofolii mai mari de investiții și în mobilizarea resurselor financiare semnificative necesare tranziției energeticeÎnființat inițial în cadrul Programului Orizont 2020 al Programului de Cercetare și Inovare al UE, finanțat în prezent de Programul LIFE al UE, EUCF deblochează acest potențial local și sprijină municipalitățile, autoritățile locale, grupările acestora și entitățile publice locale care reunesc municipalități/autorități locale din Europa cu sprijin financiar adaptat, rapid și simplificat (sub formă de sume forfetare în valoare de 60.000 EUR) și servicii aferente, care să le permită să dezvolte concepte de investiții relevante legate de implementarea acțiunilor identificate în planurile lor de acțiune pentru climă și energie.

Beneficiarii apelurilor anterioare ale EUCF au folosit suma forfetară pentru a-și dezvolta conceptele de investiții, ceea ce reprezintă un pas inițial către un plan de afaceri și financiar complet. Obiectivul final este de a construi un portofoliu de proiecte de investiții în energie durabilă în întreaga Europă și de a inspira alte autorități locale și entități publice să dezvolte concepte de investiții bancabile.

În total, trei apeluri vor fi deschise între 2023 și 2027 (care vor fi deschise pe o perioadă de 2 luni). La fiecare apel, ALEA în calitate de HUB Național EUCF va organiza un webinar de lansare pentru municipalitățile din România, cu informații despre sprijinul oferit de EUCF și modul în care acesta poate fi solicitat. În timpul unui apel – o perioadă de de două luni – entitățile eligibile pot depune cereri de finanțare.


Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA a fost selectată ca partener român al EUCF și îndeplinește în România funcția de Hub Național EUCF care sprijină promovarea rundelor de aplicare și va conecta beneficiarii cu opțiuni naționale de finanțare a planurilor lor, de asemenea exercitând și rolul de Expert Național EUCF prin reprezentantul desemnat directorul agenției, domnul Florin Andronescu.

Ghidul EUCF în limba engleză 2024 (Apel 6)
Website Hub Național EUCF: alea.ro/EUCF
Contact național EUCF: [email protected]


Pe lângă echipa de implementare: Energy Cities, Adelphi, Climate Alliance, FEDARENE, ENVIROS, GNE Finance și ICLEI Europe, EUCF este susținută și de o rețea națională în 29 de țări europene.

Detalii suplimentare pe site-ul web EUCF: www.eucityfacility.eu