În data de 11 noiembrie 2021 a avut loc sesiunea de training a responsabililor municipalităților pentru dezvoltarea capacității lor de a asigura implementarea măsurilor CSSC. Evenimentul a fost organizat de Agenția Locală a Energiei Alba în cadrul proiectului european CSSC LAB, cofinanțat prin Programul Transnațional Dunărea (INTERREG DANUBE) având ca principală țintă orașele mici, mijlocii dar și mari.


Scopul principal al întâlnirii a fost de a crește nivelul de cunoștințe ale reprezentanților orașelor participante, părți implicate în proiectul CSSC LAB, în ceea ce privește tehnologiile CSSC pentru a putea accelera procesului de identificare, dezvoltare și implementare a proiectelor de stocare a energiei în orașe și de cuplare sectorială (CSSC) în funcție de contextul local.


Programul de formare dezvoltat de către partenerul responsabil din cadrul proiectului CSSC LAB este structurat pe 2 tipuri de sesiuni: una de bază și una care abordează problemele CSSC la un nivel mai avansat. Sesiunea de bază se desfășoară în 2 etape, fiecare abordând un modul principal. Prima sesiune a abordat aspectele tehnice iar sesiunea a 2-a care se va desfășura la începutul anului viitor, va aborda în principal aspecte financiare legate de implementarea tehnologiilor CSSC.

Prima sesiune desfășurată în format online s-a dovedit de real interes pentru municipalități (14 participante), reunind un număr mare de participanți. Trainingul s-a bucurat de prezența a peste 20 de reprezentanți de organizații din România cu precădere ai unor municipalități, mai ales din regiunea Transilvaniei, dar au fost prezenți și municipalități din Moldova.


Programul sesiunii s-a axat pe prezentarea tehnologiile existente legate de stocarea energiei și cuplarea sectorială precum și inovarea în acest domeniu. De asemenea au fost abordate aspecte care au dus la formarea capacității de operare ale participanților oferind ca exemple instrumente și proiecte deja implementate legate de domeniul CSSC care să le permită să reproducă rezultatele proiectului.

Au fost detaliate soluțiile model dezvoltate în cadrul proiectului și s-au prezentat centrele demonstrative CSSC în cele 4 regiuni partenere CSSC LAB. Aceste centre pilot au fost dezvoltate în cadrul proiectului având menirea de a oferi soluții concrete care pot fi replicate de către municipalitățile prezente.


Pentru detalii suplimentare accesați:
Pagina proiectuluiWebsite-ul oficial CSSC LAB
CSSCLAB.eu – Platformă cu soluții demonstrative