Proiectul CLIMATEFIT, început la 1 septembrie 2023, a avut întâlnirea oficială de lansare în perioada 11-12 octombrie 2023 la Copenhaga. Acesta este un proiect crucial care pe parcursul a 40 de luni vizează abordarea provocărilor legate de climă. Proiectul, cu un buget de 5,8 milioane EUR, este finanțat prin Programul Orizont Europa.


Consorțiul format din regiuni europene, experți în cercetare și parteneri cu expertiză care s-a reunit la Copenhaga a analizat activitățile pe tot parcursul proiectului, a trasat responsabilități clare și a discutat despre rezultatele așteptate și cum acestea vor fi atinse conform programului stabilit.

Partenerii proiectului în CLIMATEFIT și-au propus testarea unor noi soluții de finanțare pentru proiectele de adaptare la schimbările climatice și vor împărtăși cele mai bune practici. Beneficiind de o vastă expertiză, proiectul este de așteptat să aducă o contribuție semnificativă la îmbunătățirea rezilienței climatice în întreaga Europă.

Abordarea consorțiului implică colaborarea cu autoritățile publice din regiunile Europei de Nord-Vest, de Est și de Sud și cu investitori pentru a crea în comun 20 de strategii de investiții inovatoare, 10 planuri de investiții concrete și scalabile, precum și 4 cazuri de investiții transformaționale bancabile. Membrii consorțiului își vor folosi înțelegerea modelelor de finanțare existente dar și cele noi pentru a crea toate aceste inițiative. Acestea se vor concentra pe o serie de factori diferiți, cum ar fi lipsurile de finanțare, riscurile climatice, regiunile biogeografice și capacitățile de adaptare.

„Este crucial să luăm măsuri imediate și decisive pentru a ne adapta la efectele inevitabile și continue ale schimbărilor climatice. Credem că CLIMATEFIT va fi un atu în abordarea provocărilor legate de climă. Horizon Europe, programul nostru emblematic de cercetare și inovare , este unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget total de 95,5 miliarde EUR. Finanțarea proiectelor precum CLIMATEFIT va ajuta Europa să implementaze „Pactul verde european” și să facă „o Europă mai rezilientă și mai competitivă”, a declarat Alessia Pietrosanti, ofițerul de proiect din cadrul Agenției Executive Europeane pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).


„Schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, iar factorii de decizie recunosc nevoia de pregătire, dar ceea ce lipsește este finanțarea pentru această pregătire. Aici intervine CLIMATEFIT – oferă o oportunitate semnificativă de a investi în măsuri inovatoare de adaptare care pot ajuta teritoriile vulnerabile din UE să se pregătească mai bine pentru schimbările climatice. Sprijinind aceste investiții, CLIMATEFIT poate juca un rol crucial în construirea unor comunități mai rezistente și în asigurarea unui viitor durabil pentru toți”, a declarat Jens Nielsen, CEO al World Climate Foundation.