Consorțiul S3Unica și-a început oficial activitățile odată cu întâlnirea de lansare care a fost organizată la Trieste (IT) în 23 și 24 octombrie 2019 de către coordonatorul proiectului – Regiunea Autonomă Friuli Venezia Giulia, Direcția centrală pentru protecția mediului, energie și dezvoltare durabilă – Departamentul energetic.

În prima zi, partenerii proiectului: Universitatea din Udine (Italia); Universitatea din Trieste (Italia); Agenția Locală de Energie Alba (RO); Agenția pentru Energie din Andaluzia, Ministerul Regional al Finanțelor, Industriei și Energiei, (Spania); Institutul Universitar pentru eficiență energetică și domotică, Universitatea din Málaga (Spania); Consiliul Regional din Karelia de Sud (Finlanda); Universitatea Tehnologică din Lappeenranta (Finlanda); Asociația Orașe Energie – „Energie Cités” (Polonia) au vizitat Elettra Sincrotrone din Trieste, un centru internațional de cercetare multidisciplinară de excelență, specializată în sincrotron și radiații laser cu electroni liberi și în aplicațiile acestora în științe și alte domenii. Prin această vizită, partenerii și-au lărgit cunoștințele cu privire la politicile de economisire a energiei și impactul acestora asupra consumului de energie al Centrului de cercetare.

În a doua zi, partenerii au discutat despre faza de implementare a proiectului și rezultatele și instrumentele care urmează a fi dezvoltate în cadrul proiectului. Universitatea din Udine și Universitatea din Trieste au prezentat „instrumentul de autoevaluare” al părților interesate, apoi partenerii finlandezi au prezentat agenda și scopul primului „schimb de experiență – vizită de studiu” pe care urmează să îl organizeze în semestrul următor.

Întâlnirea de lansare a fost deschisă și părților interesate regionale ale proiectului din regiunea Friuli Venezia Giulia; aceștia au avut prezentări în plen: OveriIT SpA, ABB SpA, Bluenergy Assistance srl – Compania Bluenergy Group SpA (ESCO, furnizor de energie), APE – Agenția de gestionare a energiei – AEIT (Asociația italiană pentru ingineri în energie electrică, telecomunicații, automatizare și informatică). De asemenea, aceste părți interesate vor juca un rol important pe tot parcursul proiectului, în calitate de beneficiari ai diferitelor instrumente dezvoltate prin proiect și participanți la schimburi de experiență.

Proiectul S3Unica a început la 1 august 2019 desfășurându-se pe o durată de 48 de luni, cu un buget total de 1.538.662,00 EUR și având 9 parteneri din Italia, România, Polonia, Spania și Finlanda.

Proiectul a fost conceput ca un proiect care capitalizează pe rezultatele proiectului pilot „Campus inteligent” selectat de DG REGIO în cadrul apelului pentru „Parteneriate tematice în vederea ghidării proiectelor de inovare interregională”, în cadrul Parteneriatului S3 pentru „Clădiri Durabile”.

Proiectul își propune să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor și infrastructurilor campusurilor universitare, promovând simbioza cu teritoriul regional și dezvoltarea de soluții inovatoare pe întreg lanțul valoric asociat economiilor de energie și dezvoltării unor rețele inteligente. Acest obiectiv va fi atins și datorită rolului pe care universitățile participante îl vor juca în politicile regionale de inovare, prin furnizarea de cercetare și expertiză tehnică specifică în domeniul clădirilor durabile din punct de vedere energetic și prin oferirea de campusuri ca laborator practic unde să fie implementate aceste soluții inovatoare.

Detalii proiect S3UNICA