Panouri solare fotovoltaice – Parcul solar Hércules • 11MW – Serpa, Portugalia

Soarele este cea mai importantă sursă de energie pentru Pământ. Energia solară este emisă sub formă de radiații și este disponibilă în cantități imense, practic inepuizabile. Radiațiile solare pot fi captate și transformate în alte forme de energie: electrică sau termică.

Ce este un panou fotovoltaic și cum funcționează el?

Panourile fotovoltaice transformă radiația solară în energie electrică. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule solare legate în serie sau paralel. Randamentul unor asemenea panouri este cuprins între 8-20%, în funcție de gradul de absorbție a radiației solare. Eficiența destul de scăzuta a panourilor fotovoltaice actuale este în principal datorată faptului că din spectrul solar vizibil doar o mică parte de frecvențe de undă a radiațiilor luminoase sunt transformate în electricitate.

Panourile fotovoltaice generează curent continuu, cu parametri variabili, inadecvați încărcării unor acumulatori. Din acest motiv este nevoie de un convertor care să transforme energia electrică produsă de panourile fotovoltaice în energie electrică cu parametri bine determinați. Acest convertor are și diverse funcții de protecție a acumulatorilor și a panoului fotovoltaic.

Structura unei instalații fotovoltaice:

  • panouri fotovoltaice
  • acumulatori și regulatori de încărcare
  • invertor pentru transformarea curentului continuu în curent alternativ

Care este potențialul energetic solar?

Potențialul energiei solare este imens. În fiecare jumătate de oră, Pământul preia de la Soare o cantitate de energie echivalentă cu consumurile energetice ale omenirii de pe perioada unui întreg an. De aceea energia solară reprezintă alternativa energetică a viitorului. Mai jos este prezentată harta potențialului energetic solar la nivel național.

potentialul-solar-al-romaniei

În zona județului Alba, conform studiilor de cercetare-dezvoltare efectuate ICEMENERG, potențialul solar anual variază între 950 kWh/m2 în zonele de munte și 1300 kWh/m2 în zonele de podiș.

Cât costă o instalație fotovoltaică?

O instalație de captare fotovoltaică costă aproximativ 5-10 euro/watt putere instalată. Panourile comercializate în ziua de azi sunt în general foarte fiabile și pot funcționa 10-25 de ani fără mari costuri de întreținere. Aceste costuri sunt încă destul de mari comparativ cu energia produsă, tocmai din acest motiv proiectele solar-fotovoltaice sunt susținute puternic prin Legea nr. 220 din 2008.

Cum sunt susținute proiectele energetice solar-fotovoltaice?

Prin Legea numărul 220 din 27 octombrie 2008, operatorul de transport și sistem energie electrică emite lunar certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile. Pentru producătorii de energie electrică din energie solară se acordă patru certificate verzi pentru 1 MWh livrat în rețeaua națională.

Un certificat verde este reglementat prin lege la o valoare între 27 și 55 euro din 2009 pentru tranzacționare pe piața contractelor bilaterale a certificatelor verzi.